Fläskkorv, tillagning |
Rå kött-/fläskkorv/julkorv från Eklunds vatten några krossade kryddpepparkorn 1 lagerblad eller smulade lagerblad |
|
Skölj
korven. Stick inte i korven med gaffel eller nål. Lägg den i rymlig kastrull
eller gryta så att den får plats att svälla utan att stöta emot kastrullen.
Häll på kallt vatten så att det täcker korven. Sätt till kryddorna och ev.
1 tsk salt per liter vatten. Sjud korven utan lock. Om vattnet böIjar koka, sätt
till lite kallt vatten så att kokningen avstannar. V änd korven med sked en gång
under sjudningen.
Sjud
- köttkorv och fläskkorv, t.ex.julkorv, ca 30 min
- speciellt tjock korv min. ca 40 min.
- värmlandskorv
ca 45 min.
Ett
alternativ är att koka korven med morötter, lök och potatis:
5 dl vatten
1ý tsk salt
2-3 morötter
2 purjolökar eller tre gula lökar
8 potatisar
persilja
Sjud
korven som ovan men endast ca 10 min. Ansa under tiden lök och morötter. Skala
potatisen. Skär alltsammans i bitar. Tag upp korven. Lägg ner grönsaker och
potatis i grytan. Lägg korven ovanpå. Koka under lock på svag värme 25-30
min. eller tills grönsakerna är mjuka.Skär upp korven och servera den med
potatisen och grönsakerna. Klipp över rikligt med persilja.